Zdrowie i dobre samopoczucie uczniów jest jednym z warunków skutecznej realizacji zadań szkoły. Dobremu samopoczuciu, dyspozycji do nauki oraz dobrym relacjom międzyludzkim w szkole sprzyja zaspokojenie podstawowych potrzeb. Jedną z tych potrzeb są zdrowe i regularne posiłki, w tym spożywanie posiłku w czasie pobytu w szkole, gdyż każdy człowiek - młody i dorosły powinien zjadać posiłek co 3-4 godziny.
Regularne posiłki, w tym drugie śniadanie, są ważnym elementem prozdrowotnego stylu życia.
Uczucie głodu, które mogą odczuwać uczniowie przychodzący do szkoły bez śniadania (na czczo) i nie zjadających w czasie pobytu w niej żadnego posiłku, jest częstą przyczyną wahania nastroju, rozdrażnienia, złego humoru, napięcia.
Większość uczniów przebywa w szkole co najmniej 5-6 godzin, a uczniowie starsi nawet 8-10 godzin. Każdy uczeń powinien przyjść do szkoły po śniadaniu zjedzonym w domu i w szkole spożyć posiłek oraz wypić co najmniej 0,5 litra płynów, najlepiej wody.
Chcąc stworzyć jak najlepsze warunki do naszego wspólnego drugiego śniadania w szkole klasy VIII zapoczątkowały akcję wspólnych posiłków w szkole "Śniadania na cztery pory roku". Zaczęliśmy od śniadania w wersji jesiennej- ponieważ najzdrowsze są te produkty, które w danym miejscu i w danym czasie są dostępne regionalnie . Były soki, przekąski warzywne, koktajle, owoce i warzywa, kanapki z ciemnym pieczywem. Ofertę zimową, wiosenną i letnią przygotują uczniowie klas I- VII.
Od połowy października podczas dwóch porannych przerwnasza szkolna stołówka będzie udostępniona dla uczniów. Zjedz zdrowe, pożywne śniadanie w towarzystwie przyjaciół.
Pamiętaj Trzymaj formę
https://www.youtube.com/watch?v=tKQnfXzOaHk
http://www.trzymajforme.pl/strona-glowna-1?lang_id=1#
Notatka: I. Jakubowska